مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره ذهن و دارای مجوز رسمی از سازمان روانشناسی و مشاوره ایران
تیم اجرایی:
دکتر حمید کمرزرین: مدیر علمی مجموعه و دکتری روان شناسی از دانشگاه علیگره هند، هیات علمی دانشگاه با ۲۷ سال سابقه، تالیف 21 عنوان کتاب علمی در حوزه روانشناسی، حضور در بیش از 20 همایش علمی در خارج از کشور به عنوان سخنران، دارای حدود 50 مقاله علمی فارسی و انگلیسی، ۳ دوره محقق برجسته استان و ۳ سال پیاپی عضو محققین برجسته مارکویز هوییز هو امریکا ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵، عضو نظام روان شناسی کشور از سال ۱۳۸۶ و عضو انجمن روان شناسان آمریکا از سال ۱۹۹۹ و مسلط به زبان انگلیسی و عربی. hkamarzarin2002@yahoo.com و drkamarzarin@pnu.ac.ir تلفن تماس: 09127719668
مجتبی بیگدلی شاملو: لیسانس روانشناسی، مبدع اولیه روش درمان شبیه سازی ذهن در لکنت زبان.
ایمیل: bigdelimind@gmail.com تلفن تماس: 09337575002
آدرس..نحوه ارتباط
برای کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با این مجموعه میتوانید به مرکز خدمات مشاوره و روان شناختی ذهن و روان به آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان سهروردی شمالی روبروی پمپ بنزین، خیابان تقوی پلاک 44، طبقه4 واحد17.
برای دیدن نظرات مراجعین و پیشرفت آنها به پیج اینستاگرامی mind_e_center مراجعه نموده یا به وب سایت های زیر مراجعه نمایید:
وب سایت: www.kamarzarin.com و www.mindsimcenter.com و www.zehnvaravan.com
مدیر داخلی خبرنامه ذهن و روان : زهرا فلاحی، کارشناسی ارشد روانشناسی. تلفن تماس: 09378863161 واتساپ: 09378863161 پیج اینستا zahra.fallahi64
ایمیل: zfallahi64@gmail.com
مصاحبه
مصاحبه دکتر حمید کمرزرین. روان شناس و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور. تهران-ایران .
عضو محققین برجسته سازمان جهانی Marquise whos who سال 2003- 2005 امریکا.
عضو انجمن روان شناسان امریکا بشماره 86244915.
عضو شورای ویراستاران علوم آسیایی.
———————–
– با سلام دکتر حمید کمرزرین هستم روانشناس بالینی ، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور و درمانگر. عضو انجمن روان شناسان امریکا از سال 1999. (APA ID 86244915)
———————–
دکترای تخصصی روانشناسی از دانشگاه علیگره در هندوستان. با 27 سال سابقه تدریس دردانشگاه، تحقیق و روان درمانی. در چند سال پژوهشگر برتر در رشته خود در استان البرز-ایران و استان خوزستان ایران شدم و در سال 5-2003 از طرف سازمان marquise whose who درامریکا محقق برتر شناخته شدم. حدود 20 کتاب و40 مقاله 20 سخنرانی علمی خارج کشور داشتم.
———————–
هم اکنون مسول مرکز خدمات روان شناسی ذهن و روان در تهران هستم. خیلی خوشحالم که به اطلاع شما برسانم روش جدید در مان لکنت زبان ابداع شده توسط آقای مجتبی بیگدلی با” نام شبیه سازی ذهن” فقط در این مرکز انجام میشود.
———————–
روش شبیه سازی ذهن متکی بر مکتب روان شناسی رفتارگرایی است. با الگو برداری از رفتار آموخته شده فرد عادی، کدهای رفتاری استخراج می کند و به فرد نیاز مند در جلسات از قبل تعیین شده به صورت الگوهای رفتاری آموزش می دهد. در یافته های علمی ما (پایان نامه ارشد روانشناسی) بیش از 90 درصد بهبودی بیماران گزارش شده است.
———————–
آقای بیگدلی مبدع این طرح دارای تحصیلات روانشناسی هستند. ده ها اختراع تا کنون به ثبت رسانده اند. ایشان مطالعات خود را در دانش شبیه سازی از سال 2005 شروع کرده و در سال 2008 به تایید دانشگاه شهید چمران اهواز-ایران رساندند و نیز چندین مصاحبه داخل وخارج کشور و چندین اثر علمی به چاپ رساندند.
———————–
سال 2013 با هم این یافته را با مطالعات علمی گسترش داده و در سال 2020 این نوع درمان به تایید داشگاه پیام نور نیز رسید. هم اکنون صدها درمان شده داریم و مراجعین داخل و خارج کشور از این خدمات استفاده می کنند.
———————–
فعلا درمان به صورت غیر حضوری می باشد. با مراجعه به سایت و نیز واتس اپ همه افراد (داخل و خارج کشور) بدون توجه به سن، جنس و نوع زبان تکلم میتوانند در جلسات درمانی شرکت کنند. (لطفا مراجعه به سایت www.mindisimcenter@com and ir و اینستا mind_e_center).
———————–
بطور معمول جلسات درمانی تا 10 جلسه کافی است. پس از پذیرش با واتس اپ (پذیرش:00989120167263 خانم علی ابادی) مراجع به قسمت مصاحبه بالینی ارجاع داده میشود (دکتر شوشتری واتس اپ 00989374808503). متخصص روان شناس 4 تست انجام میدهد که شامل ارزیابی روانی و شدت لکنت میشود. پس از آن نوبت درمان داده میشود. چنانچه مراجع دارای مشکلات رفتاری دیگر باشد روان شناسان بالینی این مرکز بصورت غیر حضوری مسلط به زبان (فارسی-انگلیسی-عربی) به ارایه خدمات میپردازند.
———————–
قبلا از انتخاب مرکز ما با امکانات بین المللی سپاسگزار هستیم. پیشنهادات خود را می توانید مستقیم با شماره های واتس اپ به زبان فارسی، انگلیسی یا عربی مطرح کنید. دکتر حمید کمرزرین مدیر علمی روش شبیه ذهن
بخش اول: معرفی روش شبیه سازی ذهن
معرفی شبیه سازی ذهن
“شبیه سازی ذهن، دانشی برای دستیابی به اطلاعات ذهن انسان است. شبیه سازی ذهن یعنی شبیه سازی اطلاعات ذهن و تبدیل آن به اطلاعات مادی و فیزیکی و مشاهده آن، مثلا مشاهده مهارت در فرد و بازیابی کد های مهم رفتار آموختهشده و آموزش آن به افراد علاقه مند یا نیازمند. به وسیله این دانش می توان به اطلاعات ذهن دسترسی پیدا کرد و اکثر تغییرات را در ذهن با سرعت بیشتری ایجاد کرد”[1]. انسان های نرمال از لحاظ توانایی های فیزیکی باهم برابرند و چیزی که دلیل تفاوت انسان ها است توانایی های ذهنی و عصبی آنها است. برخی از این توانایی های ذهنی و عصبی ماهیت ژنتیکی داشته و برخی به شکل اکتسابی ایجاد می شوند. در هر دو صورت الگوریتم های خاصی وجود دارد که کارکرد ذهن و مغز را مشخص می کنند. هردو حالت یک وجه مشترک دارند الگوریتمهایی که نحوه کارکرد ذهن و مغز را مشخص می کنند. این الگوریتم ها در زمانی نسبتا طولانی ایجاد شده و حاصل آزمون خطاهای فراوان هستند که بخشی از آن به شکل ژنتیکی منتقل شده که محصول نسل های گذشته است و یا به شکل اکتسابی ایجاد شده و طی بازههای زمانی طولانی پس از از آزمون خطاهای فراوان می باشد. در هردو حالت الگوهای تکامل یافتهای شکل گرفته که نحوه کارکرد ذهن و مغز را مشخص می کنند و باعث شکل گیری رفتارهایی هوشمندانه تر و پیچیده تر و سریعتر می شوند. این الگوهای تکامل یافته منبع اصلی پیشرفت و تکامل بشر است که افراد دارای این الگوها از ماهیت آن بی اطلاع هستند و دسترسی کاملی به آن ندارند. اگر بتوان این الگوریتم ها را شناسایی و شبیه سازی کرد می توان سرعت فرایند یادگیری را در زمینه های مختلف افزایش داده و توانایی ها و استعداد های انسان را چندین برابر کرد و همچنین مجموعه ای از توانمندیها و مهارت های برتر تهیه کرد و انسان هایی خارق العاده را پرورش داد.
برای انجام هر کار نیاز به مدار عصبی هست که هر مدار نورونی یا عصبی شکل رفتار و حرکت را مشخص می کند در ذهن به شکل یک دستور و فرمان است که به آن کد اصلی گفته می شود. این کد یک فرمان الکترو مغناطیسی است که در مغز رمز گشایی شده و تبدیل به بیت های اطلاعاتی می شود که این بیت ها عناصر تشکیل دهنده مدارهای نورونی یا عصبی هستند. ایجاد یک مدار نورونی بسته به سادگی و یا پیچیدگی آن به یک بازه زمانی نیازمند است. رفتار های ساده مانند گرفتن یک شی یا بازکردن درب یک بطری یا سوارشدن بر پله برقی و غیره در زمانی کوتاه ولی رفتارهای پیچیده مانند رانندگی یا اجرای تکنیکهای موسیقی و یا ورزشی حرفه ای به ماهها ویا سالها زمان نیاز دارند. رفتارهای برپایه استعداد غیر قابل اکتساب هستند و شاید یک بار بتوان تقلید کرد ولی نمی توان این رفتار ها را خلق کرد چرا که منبع خلق آن غیر قابل دسترسی و انتقال است. طبق نظریه شبیه سازی ذهن تمامی مهارت ها و توانایی ها در اصل مدارهای عصبی خاصی هستند که شکل کارکرد مغز و ذهن مارا مشخص می کنند. برای مغز و ذهن فرقی نمی کند یک مدار عصبی یا نورونی در چه بازه زمانی شکل گرفته و ژنتیکی بودن یا اکتسابی بودن آن تفاوتی را ایجاد نمی کند. با شناسایی الگوریتم های کارکرد ذهن و مغز و شبیه سازی آن در ذهن و مغز فرد دیگر مدار نورونی مورد نظر در زمانی کوتاه ایجاد شده و میتوان رفتارهای برپایه مهارت و یا استعداد را در زمانی کوتاه همانندسازی و شبیه سازی کرد.
بخش دوم: علت اهمیت روش شبیه سازی و افقهای آن
علت اهمیت روش شبیه سازی در علوم انسانی
این دیدگاه که فرد اعتقادات ، خواسته ها ، نیت ها و احساسات افراد دیگر را با برخی شبیه سازی ها یا تکرار آنها می شناسد مدتهاست وجود داشته است، اما در علوم شناختی در دهه 1980 به عنوان رقیبی برای این دیدگاه که فرد ذهنیت افراد دیگر را میشناسد، توسعه یافت. این پدیده شواهد مشخصی را نشان میدهد که در برخی موارد در واقع نوعی کپی از حالات روحی فرد به دست می آورد و کاری که انجام میشود تنها در تخیل نیست بلکه در طبقاتی از مغز، در الگو های شلیک شده بدنه از همان سلول های عصبی که هنگام انجام یا شاهد کاری که شخص دیگری انجام میدهد، شلیک میشوند، این پدیده شبیه سازی ذهن نامیده میشود[2]. این شلیک نورون های حرکتی یک واکنش شبیه سازی است که در شدیدترین تقابل با یک پاسخ نظری قرار دارد. از آنجا که نورون های حرکتی قطعاً انعکاس انجام نمیدهند و شلیک آنها باورها یا انواع دیگر نگرشهای گزارهای با استفاده از مفاهیم نیست. این منجر به این سوال میشود که چه مقدار میتوان به تفاهم دست یافت [2]. مهمترین اصلی که اساس فرضیۀ شبیهسازی مجّسم را تشکیل میدهد یک فرضیۀ قدیمی و برجسته است. مفهوم آن، این است که افراد هنگام به کار بردن قوّۀ گویایی، ابتدا تجربیات ذهنی خود را نسبت به چیزی که میخواهند دریابند یا با آن تعامل داشته باشند، شکل میدهند. دسترسی ذهنی به مفاهیم، سبب فعّالسازی تجربیات درونیِ ادراکی، مؤثّر و محرّک میشود. دومین شاخه از آثاری که پیرامون شبیهسازی مجسّم شکل گرفته از معناشناسی شناختی نشأت میگیرد. این فرضیه دربارۀ زبانشناسی تحلیلی است که به توصیف و تشریح الگوسازی زبان بر پایۀ تجربه و دانش مجسّم، کمک میکند. معناشناسی شناختی عنوان میکند که معنا برابر با مفهومسازی است. این پدیدۀ ذهنی است که در آن فرد تجربیات جامع خود را به کار میبرد تا لغات مناسب را برگزیند[3].
عملکرد کنونی و جایگاه قانونی کنونی روش
روش شبیه سازی ذهن در حال حاضر در مرکز خدمات روانشناسی ذهن و روان بشماره م992 مجوز نظام روان شناسی ، بصورت حضوری و آنلاین با شماره ثبت اثر ابداع آقای بیگدلی 7561 به نام مبدع آن آقای بیگدلی و اعلام رسمی در روزنامه رسمی به شماره 20349 در تاریخ 12/11/92 در حال اجرا میباشد که در این مرکز به اصلاح مشکلات ارتباطی از جمله لکنت با مبنای روانشناختی با تکنیک شبیه سازی ذهن بامبنای رفتارگرایی با مسئولیت تیم اجرایی زیر انجام میشود:
- دکتر حمید کمرزرین[1]: دکتری روان شناسی و مدیر علمی مجموعه.
- مجتبی بیگدلی شاملو: دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی و مبدع اولیه روش درمان شبیه سازی ذهن.
اهداف و افقها
استفاده از روشی که بتوان مهارتها و برتری های افراد نخبه و ماهر را در دیگران تکثیر کرد در آینده بشریت تاثیر چشمگیری خواهد گذاشت. طبق پژوهشهایی که تاکنون در رابطه با روش شبیه سازی ذهن انجام شده و در قسمت بعد تعدادی از آنها ارائه خواهد شد این روش در حیطههای مختلف از جمله در آموزش مهارتهای فوتبال کاربرد دارد[4]. همچنین در این روش در کاهش لکنت زبان و مشکلات همراه موثر واقع بوده است. سایر حیطههایی که اثر این روش بر آنها درحال بررسی است شامل: آموزش سریع رانندگی، درمان فوبی، میل به کشیدن سیگار و… می باشد که با حمایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره ذهن و روان در حال انجام می باشد. با توجه به آنچه مطرح شد و با عنایت به اینکه همه افراد خواهان به حداقل رساندن محدودیت ها و افزایش تواناییهای خود می باشند استفاده از روش درمانی موثری که به تبع آن توانایی افراد را بهبود ببخشد مفید به نظر می رسد.
بخش سوم: پتانسیل های روش شبیه سازی ذهن
- روش شبیه سازی ذهن درآموزش مهارتهای فوتبال
در پژوهشی بیگی(1400) به بررسی اثربخشی این روش بر مهارتهای فوتبال پرداخته است. هدف از پژوهش وی بررسی اثربخشی تكنيك شبيهسازي ذهن بر آموزش مهارت فوتبال در نوجوانان بود که به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _پس آزمون با یک گروه انجام گرفت. بدین منظور 20 نفر از نوجوانان مدرسه فوتبال در رده سنی 19-12 سال به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. ابتدا در مرحله پیشآزمون، مهارتهای فوتبالی این افراد مورد بررسی قرار گرفت. سپس مهارتهای فوتبال را به روش شبیهسازی ذهن، به مدت 90 دقیقه آموزش دیدند. در مرحله بعد مهارت ها با آزمون مجدد مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون ویلکاکسون از طریق نرمافزار SPSS-24 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. نتایج یافته ها نشان داد بین نمرات مهارتهای فوتبال پس از آموزش به روش شبیهسازی ذهن و قبل از آن تفاوت معناداری وجود داشت. بین نمرات چرخش توپ، ارتفاع توپ، گل زدن و نمره کل تمرینات درسطح معناداری (0001/0P<) و همچنین مهارت پرتاب در فوتبال در سطح معناداری (005/0P<) تفاوت معناداری وجود داشت. بنابراین براساس نتایج بدست آمده از دادهها، میتوان گفت که استفاده از تکنیک شبیهسازی ذهن در آموزش مهارتهای فوتبال اثربخش است و میتواند موجب تسریع در روند آموزش در مدت زمان کوتاهتر و بازدهی بالاتری شود[5].
شکل شماره (1) نمودار ميانگين نمرات مهارتهای فوتبال در مرحله پيش از آموزش مهارتهای فوتبال با استفاده تکنیک شبیه سازی ذهن و بعد از آموزش
همانگونه كه در شکل شماره (1) مشاهده مي گردد ميانگين نمرات چرخش، پرتاب توپ، ارتفاع پرتاب، گل و مجموع مهارتها در مرحله پس از آموزش نسبت به قبل از آن افزایش چشمگیری داشته است. از لحاظ آماری تفاوت معناداری بین نمرات مهارتهای فوتبال چرخش، ارتفاع، گل زدن و نمره کل در سطح ( 0001/0p=) و پرتاب توپ در سطح (005/0p=)، قبل و بعد از آموزش ضربات ایستگاهی حرفهای رونالدو به روش شبیهسازی ذهن دیده شد. همانطور که روش شبیهسازی ذهن در درمان سریع لکنت زبان به واسطه کدگذاری ذهن و آموزش آنها موثر بوده است در آموزش سریع مهارتهای فوتبال در مدت زمان کوتاه نیز به صورت چشمگیراثربخش بوده است. افزایش نمرات این گروه از نوجوانان در نمودار بالا مشهوداست.
تصاویر زیر کاربرد این روش را در آموزش مهارتهای فوتبال به صورت مشخص نشان می دهد.
[aparat id=”https://www.aparat.com/v/K6LZO/mart_football”]
[aparat id=”https://www.aparat.com/v/JMX05/mart_football”]
[aparat id=”https://www.aparat.com/v/o5xDh/mart_football”]
[aparat id=”https:// www.aparat.com/v/JMX05/mart_football”]
[aparat id=”https://www.aparat.com/v/xObRX/mart_football”]
- روش شبیه سازی ذهن در درمان لکنت زبان
این روش برپایه نظریه رفتارگرایی _میتوان آنرا مهندسی معکوس رفتار مطلوب برای ایجاد آن رفتار در فرد نیازمند نیز تصور کرد-یعنی ایجاد تغییرات مطلوب درگفتار و جایگزینی آن با رفتارهای نامطلوب برگرفته از مدل های رفتاری افراد نرمال و عادی و همچنین رفتارهای افراد موفق در زمینه سخنرانی و فن بیان است. این روش با مطالعه و بررسی دقیق در رفتار افراد عادی در مقایسه با افراد دارای لکنت تفاوت های کلیدی و مهم را شناسایی کرده و به ساختار اصلی گفتار در افراد عادی پی برده است. همچنین دریافته که یک گفتار روان و بدون مشکل از چه عناصری تشکیل شده است و اینکه چطور می توان مدل های گفتاری افراد عادی و نرمال را به ذهن و مغز افراد دارای لکنت انتقال داد. اساس این روش شبیه سازی ذهن است که برپایه زبان های برنامه نویسی کامپیوتر بویژه زبان های شی گرا و ترکیب آن با علم روان شناسی موفق به دست یابی به دانش شبیه سازی ذهن و زبان ذهن شده است . این روش موفق به طراحی یک زبان ارتباطی با ذهن و مغز شده که به وسیله آن می توان برنامه های لازم و مورد نیاز را طراحی و از طریق آموزش به ذهن و مغز منتقل کرد. در اصول اولیه کار درمانی، 1- لکنت بیشتر متاثر از مشکل در یادگیری کلامی و عدم توازن گفتاری است.2- تکنیکهای آن وابسته به فرهنگ، سن، درجه لکنت و زبان خاصی نیست و قابل اجرا در همه افراد نیازمند است. در این روش بیش از ده تکنیک گفتاری-که بیشتر آوایی و حرکتی است – طراحی شده ازجمله: 1-تکنیک ریتم گفتاری 2- تکنیک U 3-تکنیک چرخشی 4- تکنیک خطی 5- تکنیک لبخند 6- تکنیک خواب 7- تکنیک درد و ناله 8- تکنیک هوی 9- تکنیک آوازی 10– تکنیک سخنرانی که با تمرین و اجرای این تکنیک ها فرد دارای لکنت به گفتاری روان و طبیعی دست می یابد[6].
مجموعه این تکنیک ها باعث شکل گیری مهارت گفتاری در افراد دارای لکنت می شود وقتی فرد به مهارت رسید میتواند در هر شرایطی به شکل طبیعی و مانند افراد عادی گفتارش را کنترل کند. تعداد جلسات مورد نیاز هر فرد بین 10-5 جلسه است که فاصله هر جلسه برای بزرگسالان یک ماه و برای کودکان زیر هفت سال دوماه است. تاکنون بیش از هزار نفر با این روش به درمان کامل رسیده اند. تحقیقات نشان داده تمام کسانی که در دوره شرکت کرده و تمرینات و تکنیک ها را انجام داده اند به گفتار بالای 90 درصد در ۳ ماه درمان و ۳ ماه پیگیری درمان رسیدهاند و می توانند به راحتی در هر جا و شرایطی صحبت کنند[7].
1-2. در پژوهش اکبری (1399) افراد شركت كننده در پژوهش از بين مراجعين به مطب روان شناسي جهت درمان لكنت زبان بودهاند كه از بين آنها ٣٠ نفر واجد شرايط ورود به پژوهش از طريق نمونه گيري دردسترس، بدون بيماري جسمي و رواني جزء گروه آزمودني قرار گرفتند و پس از همتاسازي، افراد بزرگسال با سن نزديك به هم داراي درجه لكنت زبان متوسط تا شديد و تعيين سطح لكنت زبان از طريق مصاحبه باليني و اجراي آزمون استاندارد 4ـSSI بصورت داوطلبانه انتخاب شدند. در اين پژوهش جلسات درماني و پيگيري هاي بعدي آن به جهت رعايت پروتكل هاي بهداشتي به منظور پيشگيري از ابتلا به ويروس كرونا بصورت آنلاين برگزار گرديد كه نتايج بدست آمده با توجه به نمودارهای در زير آمده است.
شکل شماره (2) نمودار ميانگين نمرات خطاهاي گفتاري، مكث و حركات بدني حين گفتار در مرحله پيش از درمان، سه ماه درمان با روش شبیه سازی و سه ماه پس از درمان در دوره پیگیری بر اساس آزمون SSI-4
همانگونه كه در شکل شماره (2) مشاهده مي گردد ميانگين نمرات خطاهاي گفتاري، مكث و حركات بدني حين گفتار در مرحله پيش از درمان بر اساس آزمون 4ـSSI به لحاظ شدت در سطح شديد بوده است، كه پس از دريافت تكنيكهاي شبيه سازي ذهن در طول ٣ ماه درمان، ميانگين نمرات مربوطه پس از ارزيابي كاهش محسوسي را نشان مي دهد كه به معناي لكنت زبان خفيف مي باشد، همچنين به لحاظ اثبات پايداري درمان از طريق شبيه سازي ذهن، 6 ماه پس از آغاز درمان در مرحله پيگيري مجددا طي آزمونهاي به عمل آمده ميانگين نمرات مربوطه نسبت به مرحله قبلي نيز مجددا كاهش يافته كه براساس سطح تشخيصي آزمون 4ـSSI به معني لكنت زبان بسيار خفيف میباشد، بر اساس اين داده هاي علمي مي توان به موفقيت در درمان و همچنين تثبيت اصلاح الگوهاي گفتاري از طريق شبيه سازي ذهن در مراجعين داراي لكنت زبان پي برد[8].
2-2. در پژوهش دیگری که توسط فلاحی(1400) با هدف بررسی اثربخشی درمان شبیهسازی ذهن بر کاهش لکنت و میزان نگرش ارتباطی درکودکان و نوجوانان ۷ تا ۱۶ سال مبتلا به لکنت زبان انجام شد و در آن یک گروه 30 نفره از کودکان و نوجوانان مبتلا به لکنت زبان (۲۱ پسر، 9 دختر) مراجعه کننده به مرکز خدمات روانشناختی ذهن و روان در سال ۱۳۹۹ از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و برای اینکه بررسی شود تحت تاثیر بیماری خاصی نیستند مصاحبه بالینی شدند. در مرحله پیشآزمون شدت لکنت و نگرش ارتباطی آزمودنی ها با استفاده از آزمون 4-SSI و آزمون تجدید نظر شده نگرش ارتباطی اندازهگیری شد. سپس آزمودنیها به مدت سه ماه تحت درمان شبیهسازی ذهن قرار گرفتند در مرحله پسآزمون مجدداً شدت لکنت و نگرش ارتباطی سنجیده شد. در مرحله پیگیری هم، شدت لکنت و نگرش ارتباطی یکبار دیگر سنجیده شدند، به این یافته ها دست پیدا کرد: نتایج تحلیل دادهها نشان داد که بین نمرات پیشآزمون و پس آزمون و پیگیری در لکنت زبان درسطح (0001/0=p) و نگرش ارتباطی درسطح (0001/0=p) تفاوت معنادار وجود دارد و لکنت زبان افراد در پیگیری و پسآزمون نسبت به پیشآزمون کاهش یافته است و نگرش ارتباطی نیز در پسآزمون نسبت به پیشآزمون افزایش یافته است. افزون بر این مشخص شد که بین گروههای سنی (09/0=p) و جنسیت (43/0=p) در درمان شبیهسازی ذهن تفاوت معنادار وجود ندارد. با توجه به این نتایج مشخص شد که درمان شبیهسازی ذهن به بهبود لکنت زبان و نگرش ارتباطی کمک شایانی میکند[9].
شکل شماره (3) نمودار مربوط به نمرات بهبود نگرش ارتباطی در مرحله پيش از درمان، سه ماه درمان با روش شبیه سازی و یک ماه پس از درمان در دوره پیگیری بر اساس آزمون CAT-Rآزمودنیها با درجه لکنت متوسط تا شدید مراجعه کننده به کلینیک در سال 99
همانطور که شکل شماره 3 مشخص است، در پیشآزمون نمرات نگرش ارتباطی (12/1M = ) کمتر از پس آزمون (30/2M = ) و پیگیری (58/2M = ) است، از این رو، پس از درمان نگرش ارتباطی بهبود پیدا کرده و این امر نشان از اثربخش بودن درمان شبیهسازی ذهن بوده است زیرا نتایج آزمون فریدمن معنادار شده است (0001/0P<) [6].
3-2. در پژوهش دیگری که توسط ضمیری شالکوهی (1400) انجام شد، اثربخشی تکنیک شبیهسازی ذهن بر کاهش لکنت زبان و بهبود سازگاری فردی و اجتماعی بزرگسالان مبتلا به لکنت بررسی شد. جامعه آماری کلیه بزرگسالان مبتلا به لکنت (40-18 سال، زن و مرد) مراجعه کننده به مرکز خدمات روانشناسی ذهن و روان در سال 1400 بودند که در مجموع 26 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار شدت لکنت (SSI-4) و پرسشنامه سازگاری بل استفاده شد. شدت لکنت و سطح سازگاری شرکت کننده ها در مرحله پیشآزمون (قبل از درمان)، پسآزمون (سه ماه پس از درمان) به همراه یک ماه پیگیری اندازهگیری شد. اثربخشی روش درمانی بر سازگاری افراد در پنج سطح سازگاری در خانه، سازگاری شغلی، سازگاری عاطفی، سازگاری سلامت و سازگاری اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که درمان شبیهسازی ذهن درکاهش شدت لکنت و سازگاری کلی، سازگاری شغلی و سازگاری هیجانی مؤثر بوده است (01/0 =α). همچنین در پی اعمال این روش درمانی مشخص شد که تفاوت معناداری در سازگاری خانه، سازگاری اجتماعی و سازگاری بهداشتی وجود ندارد (01/0 =α). نتیجه گیری: با توجه به این نتایج مشخص شد که روش شبیه سازی ذهن در کاهش لکنت و بهبود سازگاری فردی و اجتماعی موثر بوده است[10].
شکل شماره(4) نمودار میانگین پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری نمرات متغیر سازگاری کل
همانطور که شکل 4 نشان میدهد در پیشآزمون، میانگین سازگاری کل بالا است که نشان دهنده نبود سازگاری میباشد. در پسآزمون و پیگیری میانگین سازگاری کل در مقایسه با پیشآزمون کاهش یافته است و نشان دهنده افزایش سازگاری مطلوب میباشد. بررسی تفاوت با مدل آماری تحلیل واریانس، معنادار بودن تفاوت را از نظر آماری تایید کرد.
- روش شبیه سازی ذهن در درمان لکنت با تصویربرداری تشدید مغناطیسی کارکردی (fMRI)
همچنین پژوهش دیگری توسط قربانی(1400) با هدف بررسی اثربخشی تکنیک شبیه سازی ذهن در تصویربرداری تشدید مغناطیسی کارکردی (fMRI) بیمار قبل و بعد از درمان لکنت زبان، انجام گرفت. روش پژوهش از نوع آزمایشی و به صورت مطالعه موردی با پیش آزمون و پس آزمون بود. آزمودنی ( آیلین ۹ ساله، کلاس سوم) مراجعه کننده به مرکز خدمات روانشناسی ذهن و روان، شهر تهران در سال ۱۴۰۰ به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. نوع لکنت با استفاده از ابزار سنجش شدت لکنت (SSI-4) و مصاحبه بالینی مشخص شد و متغیرهای اختلالات عضوی و هوش، برای ورود به درمان کنترل شدند. پیش از مداخله درمانی fMRI آزمودنی گرفته شد، 2 ماه بعد از مداخله درمانی، بیمار مجددا تحت تصویربرداری قرار گرفت و فعالیت در قسمت های مختلف مغزی با معیار های مشابه با تصویربرداری اول بررسی گردید. آنالیز داده ها توسط آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز (NBML) با استفاده از نرم افزار FSL انجام شد. آنالیز داده ها در مرحله قبل و بعد از درمان، نواحی فعال شده شامل پنج ناحیه ی كلی شکنج زاویه ای و فوق حاشیه ایی، نواحی لیمبیک که از نظر عملكردی مرتبط با حافظه و یادگیری است، قسمت های مرتبط با تكلم كه شامل نواحی ورنیکه در لوب گیجگاهی و منطقه بروکا در ناحیه پارس آپرکلاریس در لوب فرونتال است و نواحی حركتی درشکنج مرکزی می باشند که میزان فعالیت نواحی ذكر شده با تعیین وکسل های فعال و بصورت باز سازی شده سه بعدی بر روی مغز مشخص گردید. یافته های این پژوهش بدین صورت می باشد: نتایج به دست آمده نشان داد که، به دنبال درمان شبیه سازی ذهن، سیگنال سطح افزایش خون(BOLD)، در نواحی مرتبط با تکلم، حافظه و یادگیری افزایش دارد که نشان دهنده افزایش خون رسانی به مناطق مورد نظر و در نتیجه پاسخ بالینی بیمار به درمان می باشد. در نتیجه با توجه به یافته های پژوهش، تکنیک شبیه سازی ذهن در درمان لکنت زبان تاثیرگذار بود[11].
شکل شماره(5) تصویر fMRI مناطق فعال شده شکل در شکنج گیجگاهی فوقانی، بخش خلفی مراجع با لکنت شدید از نوع تونیک، آیلین دختر 9 ساله مراجعه کننده به مرکز روانشناسی در سال 1400 گرفته شده توسط آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز
در شکل 5 تصویر بالا تصویر قبل از درمان و تصویر پایین تصویر بعد از درمان است- نواحی فعال شده در شکنج گیجگاهی فوقانی(بخش خلفی) و در قسمت خلفی فوقانی لوب تمپورال واقع شده است و بطور اولیه در درك كلمات نقش دارد و بواسطه مسیر عصبی به منطقه بروكا مرتبط است و جایی است که رمزهای شنیداری و معنای واژهها در آن ذخیره می شود- . همانطور که در شکل فوق مشاهده میشود در این ناحیه، بعد از درمان شاهد افزایش خونرسانی و فعالیت بیشتر نسبت به مرحله قبل از درمان هستیم.
1. شکنج زاویه ای و فوق حاشیه ای در نیمکره راست قبل از درمان |
1. شکنج زاویه ای و فوق حاشیه ای در نیمکره راست بعد از درمان |
2. ناحیه ورنیکه درلوب گیجگاهی نیمکره چپ قبل از درمان |
2. ناحیه ورنیکه درلوب گیجگاهی نیمکره چپ بعد از درمان |
3. ناحیه بروکا در لوب فرونتال چپ قبل از درمان |
4. شکنج مرکزی قبل از درمان |
3. ناحیه بروکا در لوب فرونتال چپ بعد از درمان |
4. شکنج مرکزی بعد از درمان |
شکل شماره(6) تصویر fMRI مناطق فعال شده مغز قبل و بعداز درمان مراجع با لکنت شدید از نوع تونیک، آیلین دختر 9 ساله مراجعه کننده به مرکز روانشناسی در سال 1400 گرفته شده توسط آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز
همانطور که در شکل شماره 6 مشخص است تصاویری است از: نواحی مختلفی از مغز که نقش اساسی در زبان و تکلم دارند از جمله ناحیه شکنج زاویهای (1) که در کار تطبیق شکل دیداری کلمه با شکل شنیداری آن کلمه است و اطلاعات بصری را پردازش کرده و به ناحیه ورنیکه(2) ارسال می کند. ناحیه ورنیکه جایی است که رمزهای شنیداری و معنای واژه ها در آن ذخیره می شود درک کلامی از طریق رشته های عصبی به منطقه بروکا(3) انتقال یافته و در بروکا رمز آوایی مربوط فعال شده به قشر حرکتی(4) منتقل شده و واژهی مورد نظر تولید می گردد. همانطور که در تصاویر بالا مشخص است در همه نواحی مرتبط با تکلم درتصاویر قبل از درمان (تصاویر سمت راست) نسبت به بعداز درمان(تصاویر سمت چپ) ، بجز ناحیه بروکا دارای افزایش خونرسانی و در نتیجه افزایش فعالیت مغز میباشد که نشان از پاسخ بالینی بیمار به درمان میباشد.
- روش شبیه سازی ذهن در درمان پراشتهایی روانی و کاهش وزن
در پژوهشی که توسط آنایی(1400) با هدف بررسی اثربخشی تکنیک شبیه سازی ذهن بر پراشتهایی روانی در گروهی از داوطلبان دارای علائم پر اشتهایی روانی انجام گرفت، 30 نفر از داوطلبان شرکت در پژوهش که در آزمون پرخوری گورمالی نمره بالای 17 -که نشاندهنده پر اشتهایی روانی میباشد- گرفتند، انتخاب گردیدند. ابتدا وزن آزمودنی ها یادداشت گردید سپس طی دو جلسه تکنیک شبیه سازی ذهن آموزش داده شد. بعد از 3ماه وزن آزمودنی ها و پر اشتهایی روانی آنها مجدد سنجیده شد. نتایج داده ها بدین صورت بود: میانگین نمرات پراشتهایی قبل از مداخله روش شبیه سازی (23.56 M= ) بوده و بعد ازسه ماه مداخله به (10.76 M= )که آزمون تی وابسته با درجه آزادی( 29df= ) در سطح معنی داری(0.00p=) بیانگر معنی داری روش شبیه سازی ذهن در کاهش پراشتهایی روانی است.
شکل شماره(7) نمودار نمرات پیشآزمون، پسآزمون آزمون پراشتهایی روانی
نمودار های فوق مقایسه نمرات پیش آزمون و پس آزمون پراشتهایی روانی را نشان میدهد. همانطور که مقایسه نمرات و نتایج دادهها نشان می دهد اثربخشی تکنیک شبیه سازی ذهن در درمان پراشتهایی روانی تایید میشود. در ضمن میانگین وزن آزمودنیها در پیش آزمون (89.45 M=) بوده که در پس آزمون به (85.40 M=) کاهش یافته -بدون انجام رژیم غذایی خاص یا برنامه ورزشی -که نشان میدهد تکنیک شبیه سازی در کاهش وزن افراد نیز موثر بوده است. در نتیجه با توجه به یافته های پژوهش، تکنیک شبیه سازی ذهن در درمان پراشتهایی روانی و کاهش وزن افراد تاثیرگذار بود[12].
بخش چهارم : نتیجه گیری و پیشنهادات
نتیجه گیری
با توجه به مطالب فوق، میتوان نتیجه گیری کرد، استفاده از تکنیک شبیه سازی ذهن، یک شیوه کاربردی، قابل استفاده در زمینه های مختلف از جمله درمان لکنت و آموزش مهارت ها در گروه های سنی مختلف است که نتایج فوق العاده ای به همراه دارد. بر اساس یافته های علمی پژوهشهای بیگدلی96، کمرزرین2021، فلاحی 1400، ضمیری1400، اکبری1399، بیگی 1400و قربانی 1400) نشان داده شد که شبیه سازی یک راه حل قابل اعتماد برای کاهش لکنت، افسردگی، اضطراب و استرسهای ناشی از آن و افزایش ارتباطات اجتماعی و بهبود سازگاری فردی و اجتماعی و همچنین آموزش مهارت فوتبال است. روش فعلی شبیه سازی ذهن تأثیرات قابل توجهی بر لکنت زبان کودکان، نوجوانان و بزرگسالانی دارد که از لکنت زبان رنج میبردند، برای همین می تواند به عنوان یک روش موثر برای بهبود لکنت زبان مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر اینها، لازم به ذکر است که لکنت تأثیر زیادی بر عملکرد، رفتارها و خصوصیات دارد که همه اینها به علائم روانشناختی و توانایی های ذهنی مربوط میشود.
پیشنهادات
در پایان پیشنهاد میشود کودکان دچار لکنت زبان برای درمان در همان سنین کودکی مراجعه نمایند چرا که درمان در سنین پایینتر جواب داده و اثرات مخرب لکنت زبان بر ارتباطات و سازگاری افراد در دوران نوجوانی و جوانی بیشتر می شود.
– با توجه با این که اثر بخشی درمان شبیه سازی ذهن بر شدت لکنت مورد تایید قرار گرفته است پیشنهاد میشود این روش توسط مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی، کلینیک های روانشناسی و روانپزشکی و همچنین مراکز گفتار درمانی جهت بهبود لکنت مورد توجه قرار گیرد.
– مقایسه درجات و انواع لکنت و اثربخشی درمان در آنها نیز پیشنهاد دیگری است که در تحقیقات آینده و نتایج آنها نیز مفید و کاربردی به نظر می رسد.
– اجرای پژوهشی مشابه در بین کودکان دارای لکنت پیش از دبستان و بررسی اثربخشی روش درمانی شبیهسازی ذهن در میان آنها، از آنجا که لکنت میان این گروه سنی شیوع بیشتری دارد اجرای پژوهشی با نمونهای با حجم وسیع تر را امکان پذیر میسازد.
-انجام تحقیقات بیشتر در زمینه تاثیر روش شبیه سازی ذهن بر سایر مشکلات روانشناختی، مهارت ها و توانایی ها از جمله مشکلات خواب، ترس و…
– همچنین پیشنهاد میشود که این تکنیک در مراکز عالی فوتبال، مدارس فوتبال و باشگاههای مربوطه به کار گرفته شود. شایان ذکر است که استفاده از روش شبیهسازی ذهن در تمامی ورزشها، میتواند به آیندهای بهتر ما را رهنمون سازد. لذا کدگذاری و استفاده از تکنیک شبیهسازی ذهن و بهکارگیری آن در تمامی رشتههای ورزشی موثر یه نظر می رسد[13].
حمایت و اعلام همکاری
بدینوسیله حمایت این مجموعه را از تمامی پژوهشگران موسسات و افراد خصوصی و سرمایه گذاران گرامی علاقه مند به پژوهش در این زمینه اعلام نموده و آماده هر گونه همکاری در انجام پژوهش، گسترش و توسعه علمی این روش علمی موثر و بومی را اعلام می داریم.
منابع:
- کمرزرین، ح. گلستانی، ا. کردمیرزا، ع. (1400)، “واژه نامه تخصصی کاربردی روانشناسی”. انتشارات آوای نور تهران.
- Roush, Sherrilyn (2016), “Simulation and Understanding Other Minds, Philosophical Issues”, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/phis.12079
- بیگدلی شاملو، م. (1396)، ” دانش شبیه سازی ذهن،زبان برنامه نویسی ذهن درمان قطعی لکنت و فوتبال هوشمند”، انتشارات موسسه فرهنگی آیات. اهواز.
- Kamarzarin H, Beygi M, Bigdeli Shamloo M. (2021), “The effectiveness of Fast Soccer Training in Adolescent by Mind Simulation Technique”. ACSTM 2021. 20-21 November. Dubai, U.A.E.
- 5. بیگی، م. (1400)، ” اثربخشي شبيه سازي ذهن برآموزش مهارت فوتبال در نوجوانان مدرسه فوتبال “، پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی، استاد راهنما دکتر کمرزرین، حمید ؛ هیات علمی دانشگاه، دانشگاه پیام نور، کرج.
6.کمرزرین، ح. فلاحی، ز. طهرانی زاده، م. (1400)، ” تاثیر روش شبیه سازی ذهن برکاهش میزان لکنت و نگرش ارتباطی “، دوماهنامه علمی پژوهشی طب توانبخشی، دوره 11، شماره4.
- اکبری، ز. (1399)،” اثربخشی تکنیک الگوسازی رفتار مطلوب مبتنی بر شبیه سازی ذهن در درمان افراد دچار لکنت زبان متوسط تا شدید، قبل و بعد از اجرای تکنیک”، پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی، استاد راهنما دکتر کمرزرین، حمید ؛ هیات علمی دانشگاه، دانشگاه پیام نور، کرج.
- Kamarzarin H, Akbari Z, Bigdeli Shamloo M. (2021), “Mind Simulation virtual treatment for patients stuttering and psychological problems”. APA convention 2021. Division 46.
- 9. فلاحی، ز. (1400)، “اثربخشی درمان شبیه سازی ذهن برکاهش لکنت و میزان نگرش ارتباطی در کودکان و نوجوانان ۷تا۱۶سال مبتلا به لکنت زبان”، پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی، استاد راهنما دکتر کمرزرین، حمید ؛ هیات علمی دانشگاه، دانشگاه پیام نور، کرج.
- ضمیری شالکوهی، ز. (1400)، “اثربخشی تکنیک شبیه سازی ذهن برکاهش لکنت زبان و بهبود سازگاری فردی و اجتماعی در افراد بزرگسال دچار لکنت زبان”، پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی، استاد راهنما دکتر کمرزرین، حمید ؛ هیات علمی دانشگاه، دانشگاه پیام نور، کرج.
- قربانی، ف. (1400)، ” اثربخشي تكنيك شبيهسازي ذهن در fMRI افراد دچار لکنت زبان، قبل و بعد از درمان”، پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی، استاد راهنما دکتر کمرزرین، حمید ؛ هیات علمی دانشگاه، دانشگاه پیام نور، کرج.
- آنایی، آ.(1400)، ” اثربخشي تكنيك شبيهسازي ذهن بر پراشتهایی روانی در گروهی از داوطلبان دارای علائم پر اشتهایی روانی”، پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی، استاد راهنما دکتر کمرزرین، حمید ؛ هیات علمی دانشگاه، دانشگاه پیام نور، کرج.
- کمرزرین، ح. بیگدلی شاملو، م. فلاحی، ز. (1400)، ” شبیه سازی ذهن و پتانسیل این روش دردرمان سریع لکنت و برخی حیطههای تاکنون پژوهش شده “، پنجمین کنگره ملی علوم انسانی و روانشناسی، تهران، ایران.
ضمایم
گواهی ثبت اثر روش شبیه سازی ذهن آقای مجتی بیگدلی شاملو
گواهی ثبت اثر روش شبیه سازی ذهن آقای مجتی بیگدلی شاملو